Ahad, 19 September 2010

Resepi sup cendawan


2 dada ayam - basuh dan rebus untuk stok.
cendawan butang / shitake : separuh di potong kecil2
1 botol kecil susu segar.
1 biji bwng besar
5 ulas bang putih
1/2 buku butter
2 cwn tepung gandum
sdikit lada sulah dan garam
Langkah....
1. Panaskan butter dengan api kecil
2. Masukkan bwng putih dn bawang yg di hiris
3. Bila sudah garing, masukkan tepung dan kacau hingga kuning.
4. Masukkan stok ayam dan ayam kacau perlahan2.
5. Masukkan separuh dari cndwn butang yg tidak dipotong tadi.
6. Bila sudah panas |tak perlu mendidih}matikan api.
7. Tunggu hingga sejuk sdkt, kisar semua sup- jgn terlalu halus
8. Tuang semula sup kedalam periuk dan masak semula.
9. Masukkan garam, lada sulah dan cndwn yg telah
dipotong tadi. Masukkan susu segar. Biarkan mendidih.
10. Siap untuk dihidang dan hias dgn daun bwng
Kalau suka, boleh letak sedikit kiub ayam.
Ok selamat mencuba.......

1 ulasan:

  1. terima kasih kepada sahabatku ana yang memberikan resepi ini.. memang mudah dan sedap....

    BalasPadam